JALINAN KOMUNIKASI UNTUK MEWUJUDKAN KETAHANAN PANGAN SORGUM DI KAMPUNG SORGUM LIKOTUDEN
Abstract
Intensive and equitable communication is an important method of persuasion for food diversification. Cooperation between institutions is important to realize the idea of food security in the regions, because the regions are the embodiment of the concept of national food security. One of these agendas was carried out in Likotuden village by farmer groups together with NGOs. In it, cooperation and relations with the government are established. The purpose of this study is to explain the communication that occurs in Likotuden sorghum village related to sorghum food security. This research is a qualitative research with a case study method. The results of the study show that there has been communication in Likotuden Village to realize food security. The communication established between NGOs and community groups that are members of the Herin Lela sorghum farmer group plays an important role in helping farmers to be independent in food security and household economic security.
References
Astraguna, I. W., Kartika, K. R., & Cahyani, N. K. G. (2024). Strategi Komunikasi Krisis Sebagai Upaya Resiliensi Ekonomi Para Peternak Babi Pasca Serangan Virus Asf. Waisya: Jurnal Ekonomi Hindu, 3(1), 41–53.
Aziza, . (2019). Upaya Penguatan Kelembagaan Pangan. 3, 204–217.Aninda, A. R., & Rijanta, R. (2017). Kajian Pemanfaatan Sumberdaya Pangan Lokal Terhadap Ketahanan Pangan Rumah Tangga Kabupaten Kulon Progo. Jurnal Bumi Indonesia, 6(2), 1–10. https://core.ac.uk/download/pdf/295176657.pdf
Astraguna, I. W., Kartika, K. R., & Cahyani, N. K. G. (2024). Strategi Komunikasi Krisis Sebagai Upaya Resiliensi Ekonomi Para Peternak Babi Pasca Serangan Virus Asf. Waisya: Jurnal Ekonomi Hindu, 3(1), 41–53.
Azainil. (2005). Faktor-faktor yang mempengaruhi keefektifan komunikasi kelompok tani. 1–6.
Chaireni, R., Agustanto, D., Wahyu, R. A., & Nainggolan, P. (2020). Ketahanan Pangan Berkelanjutan. Jurnal Kependudukan Dan Pembangunan Lingkungan, 1(2), 70–79. http://jkpl.ppj.unp.ac.id/index.php/JKPL/article/view/13
Dekasari, D. A. (2018). Pemberdayaan Petani Dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan Di Desa Sambiroto Kecamatan Padas Kabupaten Ngawi. Jurnal Analisa Sosiologi, 5(1). https://doi.org/10.20961/jas.v5i1.18106
Jelantik, S. K., Widaswara, R. Y., Suardana, I. K. P., Dewi, N. P. S., Harnika, N. N., Suparta, I. K., & Panida, I. K. D. J. (2023). Strategi Komunikasi dalam Pengembangan Desa Agro Wisata di Desa Manggala Lombok Utara. Dharma Sevanam : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 24–34. https://doi.org/10.53977/sjpkm.v2i1.924
Martianto, D., Briawan, D., Ariani, M., & Yulianis, N. (2009). Percepatan Diversifikasi Konsumsi Pangan Berbasis Pangan Lokal : Perspektif Pejabat Daerah Dan Strategi Pencapaiannya. Jurnal Gizi Dan Pangan, 4(3), 123. https://doi.org/10.25182/jgp.2009.4.3.123-131
Pitaloka, M. D. A., Sudarya, A., & Saptono, E. (2021). Manajemen Ketahanan Pangan Melalui Program Diversifikasi Pangan Di Sumatera Utara Dalam Rangka Mendukung Pertahanan Negara. Jurnal Pertahanan & Bela Negara, 7(2), 58–83.
Sayekti, W. D., Lestari, D. A. H., & Ismono, H. (2020). Faktor Determinan Konsumsi Pangan Lokal Rumah Tangga di Provinsi Lampung. Scholar.Archive.Org, 29(2), 127–140. https://scholar.archive.org/work/ccxv255z6rh6ze6t2wd56mz6ca/access/wayback/http://jurnalpangan.com/index.php/pangan/article/download/469/417
Sukesi, K., Shinta, A., Pengajar, S., Pertanian, F., & Brawijaya, U. (2011). Diversifikasi Pangan Sebagai Salah Satu Strategi Peningkatan Gizi Berkualitas Di Kota Probolinggo (Studi Kasus Di Kecamatan Kanigaran). Jurnal Sepa, 7(2), 85–90.
Utami, P. (2015). Potensi Dan Ketersediaan Bahan Pangan Lokal Sumber Karbohidrat Non Beras Di Kabupaten Banyumas. Dinamika Ekonomi & Bisnis, 12, 150–158.
Virginia V. Rumawas, Herman Nayoan, N. K. (2021). Peran Pemerintah Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan di Kabupaten Minahasa Selatan (Studi Dinas Ketahanan Pangan Minahasa Selatan). Governance, 1(1), 42–56.
Yanti, N. N. S. A. (2022). Pengembangan Strategi Pemasaran Produk Olahan Susu “Komiku” Pada Merry Foodies Lombok Timur. Waisya : Jurnal Ekonomi Hindu, 1(2), 127–147. https://doi.org/10.53977/jw.v1i2.709
Yasa, I. K. W. P., Aryawati, N. P. A., Mahardika, I. M. N. O., Sukendri, N., Wibawa, I. G. J. S., Pancawati, N. L. P. A., & Tamara, N. W. K. K. (2023). Manajemen UMKM Dan Strategi Komunikasi Pemasaran Pada Usaha Katik Sate Dan Canang Di Banjar Karya Sidhadharma. Dharma Sevanam : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 180–190. https://doi.org/10.53977/sjpkm.v2i2.1255
Ziswan Suryosumunar, J. A., & Aristisari, M. A. (2022). Implementasi Prinsip Ekonomi Kerakyatan Dalam Pengelolaan Bandara Internasional Lombok. Waisya : Jurnal Ekonomi Hindu, 1(2), 99–118. https://doi.org/10.53977/jw.v1i2.707