RANGKAIAN BUNGA PAPAN ANTARA KEINDAHAN DAN LINGKUNGAN SEBAGAI PENDUKUNG PARIWISATA BERKELANJUTAN

  • Ida Ayu Sri Puspa Adi Politeknik Pariwisata Bali
  • Ni Nyoman Suci Arthini Politeknik Pariwisata Bali
  • I Putu Adi Saputra Politeknik Pariwisata Bali
Keywords: comparison, styrofoam, wooden board

Abstract

The purpose of this study was to determine the comparison materials of wooden boards and styrofoam in board flowers in the direction of Nusa Dua tourism destinations. The research methods used was interviews and documentation studies, then the data obtained were analyzed using qualitative descriptive methods. This study uses theories from Veronika & Wardaya regarding factors that influence consumer buying interest in environmentally friendly products. Based on this theory, the answer was obtained that flower boards made from wooden boards have advantages in terms of material price, product quality, product quantity and ease of use of products, while for Styrofoam only superior in terms of product distribution. Based on the results of the study, the advice that can be given is, in addition to starting to follow the regulations issued by the government regarding the cessation of the use of Styrofoam, but also contributing to reducing the use of this Styrofoam material, by replacing the material used in flower boards into more environmentally friendly materials such as wooden boards

References

Adi, I. A. S. P. (2023). Ragam Rangkaian Bunga sebagai Penghias Lobby Hotel di Kawasan Wisata Ubud, Bali. Jurnal Bisnis Hospitaliti, 12(1), 1–13. https://doi.org/10.52352/jbh.v12i1.1091
Adnyana, I. M. (2020). Dampak Green Tourism Bagi Pariwisata Berkelanjutan Pada Era Revolusi Industri 4.0. Jurnal Ilmiah Manajemen, Ekonomi, & Akuntansi (MEA), 4(3), 1582-1592.
Ciptari, P. D. K., Wibawa, I. G. J. S., & Suardana, I. K. P. (2022). Pengelolaan destinasi wisata kuliner dalam mendukung pariwisata berkelanjutan di Desa Suranadi. Journal of Finance and Business Digital, 1(3), 203-218.
Diah, Iswarini, & Adi. (2023). Peran Influencer Dalam Mempromosikan Artelio Florist melalui Instagram Story. 2(1), 27–34. https://doi.org/10.52352/jham.v2i1.970
Dinur, R., Suryamen, H., & Akbar, F. (2020). Pembangunan Sistem Informasi Geografis Penyebaran Lokasi Usaha Florist Berbasis Web di Kota Padang. Jurnal Nasional Teknologi Dan Sistem Informasi, 6(1), 29–37. https://doi.org/10.25077/teknosi.v6i1.2020.29-37
Elviza, R. (2018). Perencanaan Sosial. UIN Suska Riau, 27(7), 16–38. http://repository.uin-suska.ac.id/13156/7/7.BAB II_2018384ADN.pdf
Emmett Grames. (2020). 2020 jadi Tahun Terendah Kunjungan Wisman ke Bali. https://all3dp.com/2/fused-deposition-modeling-fdm-3d-printing-simply- explained/
Iswarini, N. K., Dewi, N. P. D. A., & Adi, I. A. S. P. (2023). Peran Influencer Dalam Mempromosikan Artelio Florist melalui Instagram Story. Journal of Hospitality Accommodation Management (JHAM), 2(1), 27–34. https://doi.org/10.52352/jham.v2i1.970.
Kusumawardhana, I. (2023). Pariwisata Berkelanjutan dan Pemberdayaan Masyarakat Desa: Studi Kasus Di Desa Wisata Mas, Kecamatan Ubud, Gianyar. Jurnal Administrasi Pemerintahan Desa, 4(1), 27-55.
Luthfi, L. (2018). Makna Simbolis Bunga Papan Sebagai Media Komunikasi Visual (Doctoral Dissertation, Uin Raden Intan Lampung).
Musaddad, A. A., Rahayu, O. Y., Pratama, E., Supraptiningsih, S., & Wahyuni, E. (2019). Pembangunan pariwisata berkelanjutan di Indonesia. Dinamika Administrasi: Jurnal Ilmu Administrasi dan Manajemen, 2(1).
Nilamsari, N. (2014). Memahami Studi Dokumen Dalam Penelitian Kualitatif. Wacana, 13(2), 177–181.
Okvitawanli, A., & Adiandari, A. M. (2022). Membangun desa wisata melalui peningkatan skala ekonomi kreatif. Jurnal Komunitas: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 5(1), 30-34.
Pemayun, A. G. P. (2018). Ekonomi Kreatif dan Kearifan Lokal dalam Pembangunan Pariwisata Berkelanjutan di Bali. Universitas Pendidikan Nasional.
STEI INDONESIA. (2017). Bab iii metoda penelitian 3.1. Bab III Metoda Penelitian, Bab iii me, 1–9.
Sudipta, I. G. K., & Sudarsana, K. (2009). Permeabilitas Beton Dengan Penambahan Styrofoam. Jurnal Ilmiah Rekayasa Sipil, 13(2), 192–198.
Sulistyadi, Y., Eddyono, F., & Entas, D. (2021). Indikator perencanaan pengembangan pariwisata berkelanjutan. Anugrah Utama Raharja.
Veronika, & Wardaya, M. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Minat Beli Konsumen Produk Ramah Lingkungan - Hepi Circle. Seminar Nasional ENVISI 2020: Industri Kreatif, 129–141.
Vinet, L., & Zhedanov, A. (2011). A “missing” family of classical orthogonal polynomials. Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, 44(8), 1– 8. https://doi.org/10.1088/1751-8113/44/8/085201
Zuchri Abdussamad. (2022).Metode Penelitian Kualitatif . (Vol. 13, Issue 1).
Published
2024-02-01
How to Cite
Adi, I. A. S. P., Arthini, N. N., & Saputra, I. P. (2024). RANGKAIAN BUNGA PAPAN ANTARA KEINDAHAN DAN LINGKUNGAN SEBAGAI PENDUKUNG PARIWISATA BERKELANJUTAN. Paryaṭaka Jurnal Pariwisata Budaya Dan Keagamaan, 2(2), 210-219. https://doi.org/https://doi.org/10.53977/pyt.v2i2.1549
Section
Articles